di ANTONIO RIPA –
N’ursùlu sanu sanu m’aggiu mbiùtu
jòu ca no su’ mbriaconi né curnutu,
l’ursùlu era bellu chinu chinu
pi ll’unnici novembri: san Martinu.
Aggiu nvitatu setti – uèttu amici,
amu stati belli cuttienti e felici,
a ci purta’ satizza, a ci purpetti,
a ci custati, gnemmirri e marretti,
a ci carni a stuezzi e tiaulicchio
ca ti tira cu ti ni mbì nu sicchiu:
sicchiu ti neurumàru e primaticciu
ca si mbì pi sfida e pì crapicciu.
Amu ziccatu a turnu a barzilletti,
li primi lindi e casti netti netti
ma quannu poi n’erumu mbriacati
n’amu cuntati ti li chiù mucati.
Nu paru t’uri ni l’amu spafàti,
dhra fiata all’annu ntorna n’amu cchiati,
comu uagnùni n’amu divirtuti,
e no simu né mbriacuni né curnuti.
SAN MARTINO
Una brocca intera ne ho bevuto
io che non sono ubriacone né cornuto
la brocca era bella piena piena
per l’undici novembre: san Martino.
Ho invitato sette-otto amici
siamo stati ben contenti e felici
c’era chi portava salsicce, chi polpette,
chi costate o involtini di coratella,
chi carne a pezzetti e peperocino
che t’invoglia a berne un secchio,
un secchio di Negramaro e Primitivo
che si beve per sfida e sfizio.
Abbiamo cominciato a turno a barzellette,
le prime linde e caste pulite pulite
ma quando poi eravamo ubriachi
ne abbiamo raccontate delle più sporche.
Ce la siamo scialata un paio d’ore,
quella volta all’anno che ci siamo ritrovati,
come ragazzini ci siamo divertiti,
e non siamo né ubriaconi né cornuti.