di ANTONIO RIPA –

N’ursùlu sanu sanu m’aggiu mbiùtu

jòu ca no su’ mbriaconi né curnutu,

l’ursùlu era bellu chinu chinu

pi ll’unnici novembri: san Martinu.

Aggiu nvitatu setti – uèttu amici,

amu stati belli cuttienti e felici,

a ci purta’ satizza, a ci purpetti,

a ci custati, gnemmirri e marretti,

a ci carni a stuezzi e tiaulicchio

ca ti tira cu ti ni mbì nu sicchiu:

sicchiu ti neurumàru e primaticciu

ca si mbì pi sfida e pì crapicciu.

Amu ziccatu a turnu a barzilletti,

li primi lindi e casti netti netti

ma quannu poi n’erumu mbriacati

n’amu cuntati ti li chiù mucati.

Nu paru t’uri ni l’amu spafàti,

dhra fiata all’annu ntorna n’amu cchiati,

comu uagnùni n’amu divirtuti,

 e no simu né mbriacuni né curnuti.

SAN MARTINO

Una brocca intera ne ho bevuto

io che non sono ubriacone né cornuto

la brocca era bella piena piena

per l’undici novembre: san Martino.

Ho invitato sette-otto amici

siamo stati ben contenti e felici

c’era chi portava salsicce, chi polpette,

chi costate o involtini di coratella,

chi carne a pezzetti e peperocino

che t’invoglia a berne un secchio,

un secchio di Negramaro e Primitivo

che si beve per sfida e sfizio.

Abbiamo cominciato a turno a barzellette,

le prime linde e caste pulite pulite

ma quando poi eravamo ubriachi

ne abbiamo raccontate delle più sporche.

Ce la siamo scialata un paio d’ore,

quella volta all’anno che ci siamo ritrovati,

come ragazzini ci siamo divertiti,

e non siamo né ubriaconi né cornuti.